Kennis en innovatie
Als TOP GGz erkend centrum richten wij ons naast diagnose en behandeling van patiënten op wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, innovatie en kennisdeling.
Hoogspecialistische patiëntenzorg kan niet zonder wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, innovatie en kennisdeling. Juist door deze combinatie blijven we leren en vernieuwen. Daardoor kunnen wij onze zorg voor mensen met complexe problemen en zeldzame aandoeningen blijven verbeteren.
Onderzoek en onderwijs
Wij voeren klinisch-wetenschappelijk onderzoek uit. Onze bevindingen delen we regelmatig met vakgenoten, onder meer tijdens wetenschappelijke congressen in binnen- en buitenland en in internationale tijdschriften. De voornaamste onderzoeksthema’s zijn psychopathologie en genetica en contextuele neuropsychologie. We pakken deze projecten op in nauwe samenwerking met onze universitaire partners, waaronder het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Wetenschappelijke onderzoeksprojecten starten na beoordeling op lokale haalbaarheid en wenselijkheid door de Bestuursadviescommissie Wetenschappelijke Onderzoeksparticipatie van Vincent van Gogh. Het team van het Centrum voor Neuropsychiatrie is betrokken bij meerdere promotietrajecten.
Innovatie
Systematische observatie in combinatie met wetenschappelijk onderzoek leidt tot vernieuwende inzichten, die we vervolgens vertalen in innovatieve behandelvormen. We beschrijven kort een aantal van de nieuwe vormen van diagnostiek en behandeling.
- Therapeutisch neuropsychologisch onderzoek (TNPO) | een semi-gestructureerde vorm van diagnostiek, die gericht is op samenwerking en het geven van feedback. Door deze vorm doen patiënten tijdens het diagnostisch traject ervaringen op die inzicht geven, waardoor dit traject een therapeutische interventie op zichzelf is. Door TNPO zijn diagnostiektrajecten meer gepersonaliseerd, zoals bijvoorbeeld een geïndividualiseerde eindproduct in plaats van een formeel onderzoeksrapport. Daardoor ervaart de patiënt meer controle op en betrokkenheid bij het traject. Bovendien motiveert deelname aan de besluitvorming patiënten voor vervolgbehandeling.
- Ideografische systeemdiagnostiek | bij deze methode meten we het gedrag van patiënten dagelijks met behulp van een app op de telefoon. Elke dag krijgt de patiënt een vragenlijst, waarbij de vorm van de vragenlijst afhankelijk is van de casusconceptualisatie van de patiënt. Door de metingen te blijven herhalen en voortdurende als feedback terug te geven aan de patiënt, krijgt deze meer zicht op de eigen gedragspatronen en hoe verschillende aspecten (zoals cognitie, stemming en vermoeidheid) met elkaar te maken hebben.
- Master Mind | een neurocognitieve, interactieve groepstraining, waarbij we kijken naar sterke en zwakke vaardigheden van een patiënt. We helpen de zwakkere kanten steviger maken door het aanleren en oefenen van strategieën. Dat geeft een groter gevoel van controle en autonomie en dat vergroot zelfredzaamheid en participatie. In de folder lees je hoe deze training is opgebouwd.
- SENS-training | mensen met het syndroom van Noonan hebben vaker sociaal-emotionele klachten, zoals moeite met praten over hun gevoelens of inschatten van een sociale situatie. De groepstraining is voor volwassenen (16+) met Noonan-syndroom, die samen leren en oefenen met emoties herkennen, bewustwording, ontspanning en het uiten van emoties. We betrekken ook partners en/of ouders bij de training. In de folder lees je hoe deze training is opgebouwd.
- Dialectische gedragstherapie (DGT) NF1 | een vorm van cognitieve gedragstherapie voor mensen met neurofibromatose type 1. Zij leren in de DGT beter omgaan met negatieve gedachten en gevoelens over zichzelf en hun omgeving. In de folder lees je hoe deze training is opgebouwd.