TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Onze aanpak

We schetsen kort hoe jouw 'reis' bij ons er ongeveer uit kan zien. Die begint met een verwijzing en eindigt met een nazorgtraject.

Hoe kom je bij ons terecht? 

Meestal als je huisarts of medisch specialist vermoedt dat je een neuropsychiatrische stoornis hebt of als je al onder behandeling bent bij Vincent van Gogh kan je behandelend arts je doorverwijzen. In eerste instantie start je bij onze poli met een gesprek waarin we je klachten en voorgeschiedenis bespreken. We doen ook uitgebreid psychiatrisch en neuropsychologisch onderzoek en kijken naar gegevens uit de familiehistorie en onderzoeken die je eerder hebt gehad. Op basis hiervan stellen wij vast of je behandeling poliklinisch kan of dat we je opnemen in onze kliniek.

Diagnose vaststellen 

Veel van onze patiënten hebben problemen op maatschappelijk, sociaal en relationeel vlak. Die problemen behandelen werkt niet (voldoende) als je de oorzaak ervan niet kent. Wij zoeken door uitgebreid onderzoek naar deze oorzaak. Dat is vaak een cognitieve stoornis.

  • Samen met jou en je familie of naasten brengen we jouw situatie in beeld. We kijken naar jou, je ontwikkeling én naar je omgeving. Dat noemen we 'contextueel werken'.
  • Meestal doen we ook onderzoek, om te zien of er een verband is tussen je klachten en de werking van je hersenen. Klinisch neuropsychologisch onderzoek bestaat uit
      • neuropsychologisch consult: dat is een onderzoeksgesprek waarin we praten over je klachten en hoe die jou belemmeren. Onderwerpen in het gesprek zijn je persoonlijke geschiedenis, studie- en werkverleden, gezinssituatie en sociale contacten.
      • neuropsychologische tests en vragenlijsten: die brengen afzonderlijke vaardigheden of eigenschappen in kaart, zoals intelligentie, geheugen, werktempo of concentratie. Met vragenlijsten krijgen we inzicht in jouw persoonlijke opvattingen en manier van reageren.
      • nabespreking met advies: als we alle gegevens bij elkaar hebben, bespreken we die met een team van behandelaren uit diverse disciplines. Dat maakt dat we goed naar de samenhang van klachten kunnen kijken. 
  • In een gesprek vertelt de psycholoog je dan wat er uit het onderzoek is gekomen en wat de diagnose precies is.
  • Daarna stellen we een behandeling op maat voor, die past bij wat jij nodig hebt. Doe is dat jij leert omgaan met je aandoening zodat je goed kan meedoen in de maatschappij.

Het neuropsychologisch onderzoek neemt meestal twee tot drie dagdelen in beslag. Daarna is nog tijd nodig om de gegevens te verwerken en bespreken. Soms is een meer uitgebreide diagnostiek nodig. We nemen je dan tijdelijk (6-12 weken) op voor, bijvoorbeeld, observatie of het herzien van het medicatie- en behandelbeleid.

Behandeling op maat

Wij streven naar een behandeling die voor jou zo kort mogelijk duurt en zo dicht mogelijk bij huis is. We kijken daarbij goed naar wat jij nodig hebt en betrekken familie of naasten waar dat kan. Onze professionals werken in teams, zodat we specialismen kunnen combineren en klachten in samenhang bekijken. Denk aan psychologie en psychiatrie, maar ook klinische genetica en (gedrags-)neurologie. Waar nodig geldt dat ook voor specialisten op het vlak van lichamelijke klachten. 

Poliklinisch of in onze kliniek

Een behandeling duurt gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden en is meestal poliklinisch. Dat betekent dat je thuis woont en de behandeling online, bij ons op locatie in Venray of bij een expertisepoli in een academisch ziekenhuis is. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het (opnieuw) inregelen van medicatie. Daarnaast leer je door gerichte training om te gaan met je cognitieve beperkingen. We werken aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde behandelvormen. Meer daarover lees op de pagina Kennis en expertise. Als het nodig is, nemen we je op in onze kliniek. Dat kan zijn als niet duidelijk is wat er precies aan de hand is, zodat je we kunnen observeren, of als je extreem depressief bent. 

Verder met je leven

Als onze behandeling is afgerond, volgt een nazorgtraject. Hoe dat eruit ziet, is voor iedereen anders. We kijken samen met jou wat je nodig hebt als je terug gaat naar huis of je verblijfplaats. Dat kan te maken hebben met verdere behandeling (medicatie en/of gesprekken), je woonsituatie, dagbesteding of sociale contacten. 

  • Behandeling voortzetten: door onze grondige diagnose en een gericht behandeladvies is je vervolgbehandeling vaak in je eigen omgeving. We verwijzen je dan meestal terug naar je eigen behandelaar; in sommige gevallen is de vervolgbehandeling in ons centrum. 
  • Nazorg bij psychofarmaca: als een behandeling met psychofarmaca meerdere jaren duurt, kom je tenminste eens per jaar terug naar onze poli. We evalueren dan het behandelbeleid, ook als de behandeling is overgedragen naar de verwijzende instantie.
  • Consultatie, ook na afloop: we informeren jou én je verwijzer over het proces van diagnostiek en behandeling. Je verwijzer kan sowieso een beroep op ons blijven doen voor consultatie en overleg.